Παιδική χορωδία Σαμοθράκης
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις"

Διεύθυνση:
Καμαριώτισσα Σαμοθράκης
Σαμοθράκη
68002
Greece

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
http://samothrace-music-friends.comoj.com/el/mni-samothrace-children-chorus

Πληροφορίες: Η Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004 με την στήριξη του δήμου Σαμοθράκης. Ωστόσο η ιδέα δημιουργία της, προέρχεται από το φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη» που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 1999 και του 2000 στη Σαμοθράκη, η γνωστή πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, και στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησε μεταξύ άλλων, ένα χορωδιακό εργαστήρι για τα παιδιά του νησιού.

Στόχοι της χορωδίας είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου, να βιώσουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Εστιάζουμε επίσης στο καθήκον της μουσικής παιδείας που εξελίσσει τις μουσικές και εκφραστικές ικανότητες των παιδιών και οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση και αρμονία.

Η χορωδία στελεχώνεται από παιδιά ηλικίας 7- 17 ετών, τα οποία παρακολουθούν παράλληλα μαθήματα σολφέζ- θεωρίας και υποχρεωτικού πιάνο, ενώ πολλά από αυτά παρακολουθούν και κάποιο δεύτερο κλασικό ή παραδοσιακό όργανο (κιθάρα, παραδοσιακό βιολί, σαντούρι, ή κρουστά). Οι αρχάριοι μαθητές ηλικίας 5-7 χρονών, παρακολουθούν τουλάχιστον δυο χρόνια το τμήμα του μονόφωνού τραγουδιού, και σιγά- σιγά περνάνε στο πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι.

Η χορωδία συνεχώς εμπλουτίζει το ρεπερτόριο της, με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών δίνοντας έμφαση στην κατανόηση, διατήρηση και διάδοση της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου, όπως για παράδειγμα το αφιέρωμα στις μουσικές καταγραφές του λόγιου Νικόλαου Φαρδύ στη Σαμοθράκη του 19ου αιώνα. Στα άμεσα σχέδια της χορωδίας, εκτός από τη συμβολή της στα μουσικά δρώμενα του νησιού, είναι η πραγματοποίηση συναυλιών και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και η φιλοξενία παρόμοιων μουσικών-χορωδιακών ομάδων στη Σαμοθράκη, με στόχο την ανταλλαγή μουσικών προτάσεων και ιδεών.

Από τον Φεβρουάριο του 2007 η χορωδία είναι υπό τη σκέπη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης: «Αρμονίας Γένεσις».